NEVÜ Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜKÇAM) tarafından yapılan, "Anne bebek ruh sağlığı farkındalık" panelinde konuşan NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özlem Fındık, dünyada ve Türkiye'de aile yapısının öneminden bahsetti.

Nevşehir'den kısa kısa Nevşehir'den kısa kısa

Annelerin ruhsal açıdan yaşayacağı her sorunun, anneyi ve bebeği ve toplumu da etkilediğini belirten Fındık, doğum sonrası bakımın ve duygusal yükün kadınları olumsuz etkilememesi için ruhsal destek sağlanması gerektiğini söyledi.

Türkiye Anne Ruh Sağlığı Farkındalık Birliği Koordinatörü Prof. Dr. Nazan Aydın da dünyada her 5 kadından birinin gebelik esnasında veya doğumun ardından ruhsal sorun yaşadığını, bu sıkıntının etkisinin göz ardı edilemeceyek kadar önemli olduğunu belirtti.

Annenin yaşadığı ruhsal sorunun bebeği de etkileyeceğinin unutulmaması gerektiğini kaydeden Aydın, "Anne iyi olmazsa bebek de iyi olmaz. Annenin ihtiyaçları karşılandığında bebek de daha iyi durumda olur. Sadece hamilelik süreci ve doğum sonrası değil, düşük veya ölümle sonuçlanan doğumlar, prematüre doğum gibi çeşitli durumlarda da annelerin ruh sağlığı etkilenebilir. Kültür, yaş, gelir düzeyi, ırk fark etmeksizin birçok ülkede kadınlar gebelik ve doğumla ilişkili ruhsal sorunlar yaşamaktadır. Çocukların sağlıklı şekilde büyüyebilmeleri için de annelerin ruh sağlığının korunması gerekmektedir." ifadeleri ile konuştu.