Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ), Kültür ve Turizm Bakanlığı, İtalya'dan Tuscia Üniversitesi, Japonya'dan Tsukuba ve Kanawaza Üniversiteleri iş birliğinde 'Kapadokya Bölgesi Duvar Resimlerinin Korunması ve Araştırılmasına Dair Yapılan Çalışmalar' konulu uluslararası konferans düzenlendi. Konferansta konuşan Japonya Tsukuba Üniversitesi Araştırma Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Kaori Takahash, "Ortahisar Kızılçukur'da bulunan üzümlü kilisesinin içerisine ve çevresine çeşitli cihazlar yerleştirdik. Bir yıl boyunca kilisenin bulunduğu tüf kayanın değişimlerini inceledik. Ayrıca vadi içinde iki adet kayaç yapı belirledik. Belirlediğimiz küçük kayaçların birisine laboratuvarda geliştirdiğimiz özel bir koruyucu malzeme uyguladık. İki kayaçları da bir yıl boyunca gözlemledik. Her iki kayaçlar da eşit hava ve doğal şartlarda bulundu. Bu tüf kayaçların jeolojik ve jeomorfolojik sorunlarını, boyama teknolojilerini ve insan kaynaklı sorunlarını içeren bir durum haritası oluşturduk. Bu yaptığımız çalışma sonucunda Kapadokya'da insan kaynaklı tahribatın oldukça yüksek oranda olduğunun farkına vardık.

Ayrıca duvar resimlerinin içeriği, pigmentlerindeki değişimi ve uygulandığı sıva tekniklerini inceledik. Aldığımız organik numuneler sayesinde yapılan resimlerin kayalara nasıl yapıştırıldığını tespit ettik" dedi.

Jandarma Ekipleri, 743. Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenlikleri’ne Katıldı Jandarma Ekipleri, 743. Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenlikleri’ne Katıldı

Konferansta konuşan İtalya Tuscia Üniversitesi Kültürel Miras Alanı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Paola Pogliani ise, "Bugün burada ilkini yaptığımız konferansın her yıl düzenli olarak yapılması gerekiyor. Kapadokya'da bulunan duvar resimlerinin korunması konusunda ortak çalışmalar yapmalıyız. 4. yüzyıl ile 13. yüzyıl arasında bölgede yapılmış çok sayıda duvar resimlerinin olduğunu biliyoruz. Ortaçağ resimlerinin incelenmesi ve korunması için çalışmalar yapmalıyız. Kapadokya 1985 yılında UNESCO tarafından koruma altına alınmış olsa da, bölgede yaşayan insanların ve bölgeye gelen turistlerin de bu konuda bilgilendirilmesi ve yapılan çalışmaların onlarla da paylaşılması gerekiyor. Kayadan oyma kiliselerin duvarda bulunan ve günümüze kadar ulaşan resimlere paha biçilemez. Bu nedenle ekiplerimiz çeşitli uzmanlık alanlarını bir araya getirerek büyük bir titizlik ile çalışmaktadır" şeklinde konuştu.

Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Bülent Gönültaş da, "Hepinizin bildiği üzere Kapadokya bölgesi muazzam bir kültür mirasına ev sahipliği yapmakta. Bakanlığımız bu büyük kültür mirasının korunması ve gelecek nesillere doğru yöntemlerle aktarımı için tüm teşkilatıyla gayretli hizmetler sürdürmekte. Bölgede 1960'larda başlayan ve günümüze kadar gelen birçok proje gerçekleştirildi. Tokalı, Karanlık, Elmalı, Aziz Barbara, Meryem Ana Kilise bunlardan bazıları arasında yer almakta. İtalyan meslektaşlarımızla ve Japon meslektaşlarımızla da ortaklaşa restorasyon çalışmaları yürüttük. Yakın zamanda ise duvar resimleri bulunan bölgemizdeki diğer kiliselerde de duvar resmi ve restorasyon gibi proje ve çalışmalara devam etmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

Nevşehir Vali Yardımcısı Kübra Karaalioğlu ise Kapadokya Bölgesi'nde bulunan duvar resimlerinin kültür varlıkları envanterinde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Karaalioğlu "Kapadokya Bölgesi'ndeki 9-13. yüzyıllar arasına tarihlenen duvar resimlerinin korunma-onarım süreci 1970'lerde başlamış olup günümüzde de devam etmekte. Mağaralarda, dini yapılarda, mezar odalarında, sivil mimarilerde karşımıza çıkan duvar resimleri kültür varlıkları envanterinde önemli yere sahip. Duvar resimlerinin korunması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması ile ilgili yapılan bu çalışmalarda Kültür ve Turizm Bakanlığımız başta olmak üzere ilgili tüm paydaşlara teşekkür ediyorum" ifadelerine yer verdi.

AW031638_07