Kahramanmaraş merkezli depremlerin neden olduğu etki ve yıkımları araştırmak için TUBİTAK projesi kapsamında, depremden etkilenen il, ilçe ve köylerde ekibiyle inceleme gerçekleştiren Akın, Kapadokya'daki çeşitli bölgeleri de gözlemledi.

Akın, 6 Şubat'ta yaşanan depremler ile Kapadokya'ya yakın Kayseri'de son günlerde oluşan sarsıntıların, bölgedeki tarihi ve turistik alanlarda hasara sebep olmadığını belirtti.

TBMM Genel Kurulu'nda Sivil Havacılık ve Kapadokya Balonculuğu Görüşmeleri Şöleni TBMM Genel Kurulu'nda Sivil Havacılık ve Kapadokya Balonculuğu Görüşmeleri Şöleni

AA-20230310-30531304-30531300-PES_PESE_YASANAN_DEPREMLER_KAPADOKYADAKI_DOGAL_MIRASA_ZARAR_VERMEDI-min

Orta Anadolu'da yüksek şiddette bir deprem beklenmediğini, orta ölçekli depremlerin ise yamaçlarda ve yıpranmış bazı doğal oluşumlarda kaya düşmesine sebep olabileceğini belirten Akın, şunları ekledi:

"6 Şubat'ta yaşadığımız depremlerin bir sonucu olarak Kayseri çevresindeki Erkilet fay zonu içerisindeki fay segmentlerinde depremlerle karşılaşıyoruz. Büyüklüğü 4-5 arasında olan depremler yaşadık. Bu depremlerin sarsıntılarını Nevşehir ve Kapadokya olarak dolaylı yönden hissediyoruz. Bu sarsıntılara baktığımız zaman Kapadokya'daki doğal mirası olumsuz etkilemesi çok da mümkün değil. Ancak yamaçlarda limit denge konumundaki kaya düşmeleri ile karşılaşabiliriz. Ayrıca bazı kritik dengede olan peribacalarının şapkalarında blok düşmeleri ile karşılaşabiliriz. Şu ana kadar olumsuz bir durumla karşılaşmadık."

Türkiye'nin deprem kuşağında yer aldığını, depremlerin hangi tarih ve saatte gerçekleşeceğinin önceden bilinemeyeceğini ifade eden Akın, sağlam yapıların en önemli tedbir olduğunu belirtti.

AA-20230310-30531304-30531302-PES_PESE_YASANAN_DEPREMLER_KAPADOKYADAKI_DOGAL_MIRASA_ZARAR_VERMEDI-min