Nevşehir il merkezine 60 kilometre mesafesi bulunan Ovaören köyü, Gülşehir ilçe merkezine ise 40 kilometre mesafede bulunmaktadır. Düz bir ovada ve jeolojik olarak oldukça elverişli bir alanda kurulmuş olan bu köy, bulunduğu ovanın adını almıştır. Kral yolu ve ipek Yolu’nun birleşim yerinde bulunan bu muazzam konum, yıllardan beri insanların ikamet ettiği alanlardan biri olarak karşımıza çıkmıştır. 3000 ila 4000 yıllık bir geçmişe sahip olan bu bölgede, önemli tarihi kalıntılardan ve ören yerlerinden söz etmek söz konusu olmaktadır.
Turizm ve güzellikleri ile ön plana çıkan Nevşehir, aynı zamanda Kapadokya haricinde pek çok tarihi mekânlarla birlikte adından söz ettirmiştir. Köyün iki buçuk kilometre kadar güneyinde, önemli bir antik yerleşim kalıntısı bulunmaktadır. Ovaören köyünün hemen yanında bulunan ve 350 metre aralıklarla iki adet yerleşim birimi olarak karşımıza çıkan ören yerleri, buranın tarihi geçmişi hakkında önemli fikirler vermektedir. Orta tunç çağında etrafı surlarla çevrili bir yerleşim alanı olarak karşımıza çıkan bu bölge tarihi zenginliğe ve önemli bir geçmişe sahiptir. 1928 yılındaki kayıtlara göre Göstesin olarak bilinen köy, 27 Mart 1995 tarihinde belde olmuş ve belediyeye dönüşmüştür. Daha sonrasında alınan kararla birlikte 2013 yılında tekrardan köy statüsüne geri dönmüştür. Oldukça güzel manzaralara sahip olan Ovaören köyü, Nevşehir’in zenginliklerini barındırmaktadır.
Ovaören Köyünde Geçim Kaynakları Nelerdir?
Ovaören köyü ortalama bir Anadolu köyünden çok farklı değildir. Köyün etrafında bulunan ova verimli topraklarla çevrilidir. Köyün içinde ağaçlar göze çarparken, köyün dışında kalan bölgelerde daha çok yeşillikler ve meralar dikkat çekmektedir. Bununla birlikte tarım ve hayvancılığın bölgede oldukça ileri seviyede olduğundan bahsedilebilir. Köy halkının geçimini sağlaması için Ovaören köyünün kendi imkânları yeterlidir. Eski köy evleri ve yeni köy evleri yan yana geldiğinde hem eski hem de yeni mimari yapıları bir arada değerlendirme şansı bulunmaktadır.
Köy okulu, köy camii, mezarlık ve bilinen pek çok yapının yanı sıra, köyün iki buçuk kilometre dışında bulunan ören yerinin, tarihi olarak muazzam bir zenginlik barındırmaktadır. Tarım ve hayvancılık gibi önemli etkinlikler, köy halkının geçim kaynaklarını ön plana taşımıştır. Nevşehir ve çevresinde belli bir takım ürün seçenekleri öne çıkmaktadır. Özellikle Ürgüp ve civarında üzüm bağları ön planda olurken, Ovaören köyünde daha çok tahıl ve hububat konusundaki tarım faaliyetleri dikkat çekmiştir. Patates ve kabak çekirdeği pek çok yerde yetişirken, bahsettiğimiz gibi Ovaören köyü daha çok kıraç alanlarda yetişen hububat ve tahıllarla birlikte köylülere önemli bir geçim kaynağı avantajı sağlamıştır. Hayvancılık adına ise halk kendine yetecek kadar küçük veya büyükbaş hayvanlarla uğraşmaktadır.
Ovaören Köyü Gençliği Ne Düşünüyor?
Nevşehir’in pek çok köyünde olduğu gibi, Ovaören köyünde de genç nüfusun neler düşündüğünü öğrenmek çok önemlidir. Özellikle iş ve istihdam konusunda önemli fırsat arayışı içerisinde olan gençler, hem Nevşehir’den hem de Nevşehir’in çevre illerinden faydalanabilirler. Bunun önemli örnekleri karşımıza çıkarken, sanayisi gelişmiş olan Nevşehir çevresindeki büyük illerde önemli bir iş imkânı göze çarpmaktadır. Diğer bir açıdan değerlendirme yapılacak olursa, Nevşehir’in kendi turizm yatırımları bölgede istihdam bakımından önemli fırsatlar ortaya koymaktadır.
İnsanları gayet iyi ve sıcakkanlı olan bu köyde, samimi yaklaşımlarla birlikte sade ve sessiz bir köy hayatı göze çarpmaktadır. Bölgeye yerleşmiş ve konumunu muhafaza etmiş olan insanların yanı sıra, özellikle de yurt dışından ve kentlerden köye dönen insanlar da bulunmaktadır. Köye yerleşmek isteyen insanların yanı sıra, burayı değerlendirmek ve geliştirmek isteyen önemli bir nüfus olduğundan da bahsetmek gerekir. Arkeolojik kalıntıları, aktif muhtarlığı ve diğer köylere oranla eğitim avantajları, bu köyün geniş imkânları arasında yer almaktadır.
Gülşehir Ovaören Köyü Samimi İnsanları
Yalnızca Ovaören köyünde samimi ve sıcakkanlı insanlar olduğunu söylemek yanlış olur. Aslında Nevşehir ve İç Anadolu’nun pek çok köyünde bu durum söz konusudur. Samimi, sıcakkanlı ve misafirperver olarak tanınmış olan insanlar, sofrasındaki yemeği paylaşmaktan keyif alır. Konukları için ikramdan kaçmayan köy halkı, paylaşma ve kardeşlik konusunda gerçekten önemli bir örneği temsil etmektedir. Örf, adet, gelenek ve inançlarına bağlı olarak karşımıza çıkan Gülşehir Ovaören köyü sakinleri, sade, huzurlu ve yüksek kaliteli bir hayatı benimsemiştir.
Elindeki imkânları bulan değerlendiren ve paylaşmaktan asla çekinmeyen köy halkı, bu sayede birbirine değer verdiklerini gösterebilmiştir. Turizm için veya farklı bir amaçla köye ziyaret gerçekleştiren insanlar, bu bahsedilen konulara şahitlik edebilirler. Köyün getirmiş olduğu huzurlu hayat paha biçilmez bir yaşam imkânı sunmaktadır.