Erbil'in tarihi Kayseri Çarşısı'ndaki Türkmen esnafın bir kısmı terzilik, marangozluk ve kumaşçılık gibi mesleklerle uğraşırken bir kısmı da kuyumculuk mesleğini devam ettiriyor.

Burada aile mesleğine yeni bir boyut ekleyen Erbilli de hattatlık sanatı sayesinde altın üzerine her türlü isim ve resmi nakşediyor.

Erbilli, kuyumculuğu ailesinden devraldığını ve yaklaşık 30 yıldır bu işi yaptığını ifade etti.

Altın alım ve satımının yanı sıra ürünlere hat ve resim nakşettiklerini belirten Erbilli, "Kuyumculuk mesleğinde en önemli şey tasarım yapabilmektir. Çünkü altına işlenen motifler, isimler ve şekiller çok hassastır ve estetik olmalıdır. Buna talep de çok oluyor." dedi.

Erbilli, müşterilerin siparişi ve talebi doğrultusunda yüzük, bilezik ve kolyelere her türlü tasarımı yapabildiğini söyledi.

Kuyumculuk sanatını icra etmenin yanı sıra bu geleneği de canlı tutmanın çabası sürdürdüklerine dikkat çeken Erbilli, şu cümleleri kaydetti:

"Bir resmin, altına işlenebilmesi için birkaç merhaleden geçmesi gerekiyor. Resim önce kağıt üzerine çizilir ve altın üzerine yapıştırıldıktan sonra kesim işlemine geçilir. Kesim işleminin çok hassas bir ustalık ve milim oynamadan yapılması gerekir. Kesim işlemi tamamlanınca hassas bir zımpara ile altın parçacıkları ve tozu temizlenmeli ve parlatılmalıdır."

Erbilli, çeşitli tasarımların bilgisayarda da yapılabildiğine ancak bazı motiflerin dijitalde istendiği sonucu vermediğini de belirterek, "Bunların mutlaka elle çizilmesi ve işlenmesi gerekiyor. Biz bu işi elle yapmayı seviyoruz ve birçok müşteri de el emeğine saygı duyuyor ve rağbet ediyor." diye konuştu.

AA-20230225-30410674-30410671-IRAKLI_TURKMEN_KUYUMCU_USTASI_YAKLASIK_30_YILDIR_ALTINI_HAT_SANATIYLA_BULUSTURUYOR-min

Milletimizin Başı Sağ Olsun Milletimizin Başı Sağ Olsun

AA-20230225-30410674-30410662-IRAKLI_TURKMEN_KUYUMCU_USTASI_YAKLASIK_30_YILDIR_ALTINI_HAT_SANATIYLA_BULUSTURUYOR-min