Gülşehir Gökçetoprak Köyü

Bölgede bulunan köyler özellikle son yıllar içerisinde giderek düşen bir nüfus yapısına sahip olmuştur. Aslında bu durum tüm Anadolu köyleri için geçerlidir. Kıyı şeriflerinde ve sahillerdeki köylerde nüfus artışı yaşanırken, iç Anadolu bölgesinde pek çok köyde nüfusta önemli bir azalma söz konusu olmaktadır. 2020 sayımında 321 olarak ortaya çıkan Gökçetoprak köy nüfusu, geçtiğimiz dönemlerde sürekli bir azalış göstermiştir. Sadece 2019 yılında 317 olarak sayım gerçekleşirken, son 2020 yılında 4 kişilik artışla birlikte köy nüfusunun 321 olarak açıklanması söz konusu olmuştur.

Gökçetoprak Köyü-1

Nevşehir iline bağlı çok sayıda köy bulunmakla birlikte, özellikle Gökçetoprak köyü yıllardan beri insanların çok fazla ilgi duyduğu enteresan köyü yapılarından biri olarak karşımıza çıkmıştır. Kapadokya ve Nevşehir bölgesindeki zemin yapısı, özellikle geçmişten bugüne yaşam alanları inşasında enteresan sonuçlar ortaya koymuştur. Köyün bir bölümünde bulunan yükseklik ve bu yüksekliğe bağlı olarak inşa edilmiş olan taş köy evlerinin, bölge yapısına enteresan bir görüntü katkısı sağladığı bilinmektedir. Özellikle de oyma çalışmaları ile birlikte mağara şeklindeki yapılar, yaşam alanlarında ev ve ahır olarak yıllardan beri kullanılmıştır. Yerleşim birimi olarak çok geçmişlere dayanan önemli özelliğe sahip olan Gökçetoprak köyü, kaya üzerindeki oyma şekillerle ve yazılarla tarih boyunca önemli bir özelliği simgelemiştir.

Gökçetoprak Köyü Zenginlikleri

Nevşehir civarındaki yerleşim birimlerinde gerçekten bin yıllar öncesine kadar uzanan bir tarih yatmaktadır. Bölgenin zemininde bulunan taş ve kayaların kolay işlenmesi sebebiyle, genellikle yaşam alanı olarak kullanılan oyma mekânlar ortaya çıkmıştır. Çok katlı mekânlar özellikle soğuğa karşı koruyucu özelliği ile ön plana çıkmıştır. Tarih boyunca pek çok ırk ve uygarlığın bu bölgeye sığındığı, zalim hükümdarlardan kaçmak için Nevşehir ve Kapadokya bölgesine geldiği görülmüştür. Bu gibi bölgelerde inşa edilmiş olan kilise, katedral, yeraltı şehri, geçit, mağara ve ev gibi unsurlar, özellikle zeminin jeolojik avantajlarını ortaya çıkarma konusunda önemli bir sonuç yaratmıştır.

Gökçetoprak Köyü2

Günümüz standartlarında Gülşehir ilçesine bağlı olan Gökçetoprak köyü, rahat, huzurlu ve yaşanır bir adres olmak durumundadır. Köyde ikamet eden insanlar, özellikle eski mimari yapıya sahip olan evlerde ikamet etmektedir. Modern mimari eserlerine daha az rastlanmakla birlikte, son yıllar içerisinde köyü ve civarında yapılan yatırımlar bu konuda kaliteli ve yalıtım avantajlı yaşam mekânlarını ortaya çıkarmıştır. Bölge halkının önemli tarihi zenginliklerle birlikte geniş bir hazineye sahip olduğunu söylemek söz konusudur.

Gökçetoprak Köyü Geçim Kaynakları

Nevşehir ve Gülşehir gibi muazzam yerleşim birimlerinde, buraya bağlı olan köylerin standart geçim ve istihdam fırsatları benzer şekilde ortaya çıkmaktadır. Nevşehir’in tamamında verimli topraklar ve bilinçli tarım konusunda çok önemli çalışmalar yapılmaktadır. Nevşehir topraklarında yetişen patates, civar şehirlerde önemli bir gıda kaynağı olarak kullanılmaktadır. Kabak çekirdeği, üzüm, bakliyat ve hububat konusundaki üretim sonuçları, bilinçli tarım faaliyetlerinin iyi bir avantajını ortaya koymuştur. Tarım ve hayvancılık konusunda yapılan yatırımlar, beklenen koşullarda ne yazık ki olmamaktadır. Özellikle de genç nüfusun istihdamı açısından, Nevşehir turizminin ve Kapadokya imkânlarının bölge halkına önemli bir avantaj sağladığından bahsetmek gerekir.

Çok geniş imkânlarını verimli kullanan Nevşehir halkı, Gülşehir ilçesinde pek çok köyde önemli şansı insanlarla ortak noktaya getirmiştir. Mimari bakımdan geçmiş kültürün izlerini bulabileceğiniz Gökçetoprak köyü, yıllar boyunca muazzam bir tarihi bünyesinde barındırmıştır. 2400 yıllık geçmişe sahip olan kabartma ve yazıtlar, bölge halkı için önemli bir zenginlik olarak kendini göstermiştir. Sadece bölge halkı için değil aynı zamanda tüm Türkiye için yazılı kaya ve kabartma kaya seçenekleri önemli bir tarihi zenginlik olarak karşınıza gelmiştir. Muhteşem bir zenginliği burada bulmak istediğinizde, Hitit döneminden kalma eserler karşınıza çıkacaktır. Bölgenin tarım ve hayvancılığın yanı sıra, turizm ile elde etmiş olduğu istihdam faaliyetleri, bölge halkına ve gençlerine çok büyük avantajlar sağlamıştır. Nevşehir il merkezine 57 kilometre mesafede bulunan Gökçetoprak köyü, Gülşehir ilçe merkezine 41 kilometre mesafede karşınıza gelmektedir. Genel olarak merkeze uzak bir yerleşim birimi olsa da Nevşehir’in batısında bulunan köy ilgi çekici bir yerleşim birimi olarak dikkat çekmektedir.

gökçetoprak

Gökçetoprak Coğrafi Şartları

Gökçetoprak köyünün hem coğrafi şartlarına hem de iklim koşullarına yakından bakmak gerekir. Pek çok insanın böylesine önemli bir fırsat ve imkândan faydalanmak için, özellikle bu bölgedeki köy ve yerleşim birimlerine yakından bakması gerekir. Geçim ve istihdam konusunda farklı alternatifleri bulabileceğiniz Anadolu köyü, iklimsel koşullar konusunda da standart bir yapıya sahiptir. Karasal iklime sahip olan bölgede, topraklar verimli kabul edilip tarım faaliyetleri yine bilinçli bir şekilde devam etmektedir. Genel olarak sıcakkanlı ve samimi insanları bulunan köyde, insanların fazlasıyla memnuniyet duyduğu bir ortam ve avantajdan söz etmek mümkün olmaktadır.

Gelişim içerisinde olan pek çok şehrimiz Nevşehir civarında bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı coğrafi ve iklimsel şartlara uygun olarak, insanların çalışmak için sanayi yatırımları yüksek olan şehirleri temsilci ettiği görülmektedir. Köy halkı ise samimi ve misafirperver yaklaşımı ile konuklarını en iyi şekilde ağırlamaktadır. Bölgenin yöresel lezzetleri öne çıktığı gibi, aynı zamanda modern dünya mutfağından pek çok seçeneği yine bu köy halkı tarafından önemli tercihler arasında görmek söz konusu olmaktadır. 1088 rakım yüksekliği ile ortalama bir Anadolu köyü olarak karşımıza çıkan Gökçetoprak, yapısı itibariyle ilgi çekici bir güzelliğe sahip olarak ön plana gelmiştir.

Editör: Kapadokya Medya