Çin Halk Cumhuriyeti tarafından uzaya yollanan 10 katlı bina büyüklüğündeki 23 tonluk dev roketinin Türkiye Saati ile Cumartesi sabahı Dünya'ya düşmesi bekleniyor.

Çin’in Cadılar Bayramı’nda uzaya fırlatılan 23 tonluk dev roketi Long March 5B'nin Dünya’ya düşecek olması endişeleri artırırken, uzmanlar saatler içerisinde roketin Dünya atmosferine kontrolsüz bir giriş yapmasını beklediklerini söyledi.

Uzmanlara göre, roketin, TSİ yarın sabah 05.21-06.50 saatleri arasında Dünya’ya dönmesi bekleniyor.

Üç yıldan kısa bir süre içinde beşinci kez, Çin’in uzay araçlarının parçaları Dünya’ya düştü. Bunlardan en dikkat çekeni 8 Mayıs 2021'de gerçekleşti. 18 tonluk bir roket Hint Okyanusu’na düştü. Ancak bölgedeki köyler dağılan enkaz parçaları yüzünden zarar gördü.

ROKET NEREYE DÜŞECEK?

Hafsa Çakmak'ın İsyanı: Filistinli Çocukların Dramına Duyarlılık Hiçbir Yerde Çocuklar Ölmesin Hafsa Çakmak'ın İsyanı: Filistinli Çocukların Dramına Duyarlılık Hiçbir Yerde Çocuklar Ölmesin

Şimdi herkesin aklındaki soru bu kontrolsün roketin nereye düşeceği…

ABD hükümeti tarafından finanse edilen ve kar amacı gütmeyen bir araştırma merkezi olan The Aerospace Corporation’a göre, roketin tam olarak nereye ineceği bilinmiyor, ancak olası enkaz alanı ABD, Orta ve Güney Amerika, Afrika, Hindistan, Çin, Güneydoğu Asya ve Avustralya’yı içeriyor.

Roketin düşebileceği koordinatlar arasında Türkiye de yer alıyor.

‘ZAYİAT İHTİMALİ…’

The Aerospace Corporation'da baş mühendis olarak çalışan Ted Muelhaupt. konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Herhangi bir kişinin geri dönen roket tarafından vurulma şansı, piyangoyu kazanma şansından çok daha düşük” ifadelerinde bulundu. Muelhaupt, zayiat olasılığının 230’da bir ile binde bir arasında olduğunu söyledi.

Uzmanlar, roketin bir kısmının atmosfere girerken yanacağını belirtirken roketin gövdesinin tamamen parçalanamayacak kadar büyük olduğunu açıkladı. Buna göre, roketin yüzde 40’lık bir kesiminin Dünya’ya düşebileceği belirtildi.

The Aerospace Corporation'ın Yörünge Enkazı ve Yeniden Giriş Çalışmaları Merkezi'nde (CORDS) Proje Lideri olan Gregory Henning de Dünya nüfusunun yüzde 88'inin, risk altındaki enlem sınırları içinde yaşadığını belirtirken, yine de bir kişinin etkilenme olasılığının 10 trilyonda yaklaşık altı olduğunu söyledi.

HAVALAANLARI KAPATILDI

Ancak tüm bu açıklamalara rağmen ülkeler endişeli bekleyiş nedeniyle bazı önlemleri hayata geçirdi. İspanya’da birçok havaalanı roketin düşme ihtimali nedeniyle hava sahalarını uçuşa kapattı. Barselona, Tarragona, Ibiza ve Reus’a gidiş ve dönüş uçuşlarının yapılmadığı belirtildi.